maandag, 29 juni 2020

Internationale cameradag: wat zijn de voordelen van elke smartphonecamera?

Cameradag

Vandaag is het Internationale cameradag en om dit te vieren, bespreken we alle voordelen ​​van de verschillende camerasensoren die je momenteel vaak op een smartphone vindt.

De smartphones van vandaag hebben twee, drie of zelfs vier camera’s. Elk met verschillende functies. En die kunnen voor een gebruiker wel eens verwarrend zijn. Wat is het nut van elke camera? Werken ze allemaal tegelijkertijd samen? En staat meer megapixels synoniem voor betere foto’s?

Dit zijn allemaal begrijpelijke vragen en afhankelijk van je hobby’s en levensstijl varieert het type camera dat je nodig hebt. Ben jij bijvoorbeeld het type dat veel selfies of close-up foto’s maakt, dan is een smartphone met dieptesensor of macrocamera ideaal. Aan de andere kant, als berg- en stadslandschappen of groepsfoto’s meer jouw stijl zijn, dan is een groothoekcamerasensor nodig, zodat je niet ver weg hoeft te lopen van de scène voordat iedereen in het kader past.

Om je inzicht te geven in de camerasensors die je tegenwoordig vaak op een smartphone ziet, hebben we de voordelen opgesplitst. Zo kun je een smartphone kiezen op basis van je behoeften:

 

Hoofdcamerasensor

De hoofdcamerasensor wordt door je smartphone standaard gebruikt voor het snel vastleggen van foto’s. Met de toevoeging van kunstmatige intelligentie-functies kan deze camerasensor je scène daadwerkelijk herkennen en automatisch specifieke instellingen toepassen om de best mogelijke foto te krijgen. Bovendien biedt Kunstmatige Intelligentie (AI) op sommige smartphones andere coole fotobewerkingsfuncties zoals steunkleur – waarmee je een specifiek deel van de foto in één kleur kunt markeren en de rest van de scène zwart-wit kunt laten.

cameradag

 

Dieptesensor van de camera

De dieptesensor werkt altijd samen met de hoofdcamerasensor en is ontworpen om de achtergrond van een scène te identificeren. Dit is de sensor waarmee je de achtergrond van je afbeelding subtiel kunt vervagen (bokeh-effect) terwijl je de details van je onderwerp benadrukt – of andersom.

Deze camerasensor zorgt ervoor dat de beelden er realistischer uitzien door te imiteren wat het menselijk oog doet, zodat je hersenen interpreteren welke objecten zich op hetzelfde vlak bevinden en welke niet. Bewijs nodig? Kom dichtbij en persoonlijk met elk object zodat het ongeveer 30 centimeter van je gezicht verwijderd is – je zult zien dat de achtergrond aan scherpte verliest. Als je erachter kijkt, ziet juist het object er nu vaag uit.

cameradag

 

Groothoekcamerasensor

Voor hoge gebouwen, landschappen, monumenten of groepsfoto’s moet je allemaal afstand tussen de camera en het object creëren, zodat alles in het frame past. Een oplossing voor dit probleem is de groothoek- of ultragroothoeklens van de camera, waarmee je je kijkhoek kunt vergroten en ruimte in het beeld kunt vrijmaken voor alles wat je wilt vastleggen.

Deze camera werkt op zichzelf, en op sommige smartphones zoals de moto g8 plus en motorola one action, wordt deze sensor gebruikt om gebruikers in staat te stellen video’s verticaal op te nemen en horizontaal te bekijken, zonder de details van de hele scène te verliezen.

cameradag

 

Telefoto sensor van de camera

Met deze camera kun je optisch zoomen zonder concessies te doen aan de beeldkwaliteit, waardoor de korreligheid wordt vermeden die vaak wordt veroorzaakt door digitaal zoomen. Met andere woorden, het doet het tegenovergestelde van de groothoeksensor, waardoor je dichter bij het onderwerp komt dat je wilt fotograferen zonder de focus te verliezen. Je vraagt je misschien af hoe digitale zoom verschilt van optische zoom. Welnu, het gebruikt software om het beeld bij te snijden en het resultaat te vergroten, wat resulteert in een foto van mindere kwaliteit dan die van een optische zoomsensor

cameradag

 

Macro vision camera sensor

Deze sensor is één van de meest innovatieve bij smartphones in 2020, omdat het gebruikers in staat stelt om snel kleine details vast te leggen op zeer korte afstanden, zonder de focus te verliezen zoals een normale camerasensor zou doen.

Een van de eerste in zijn soort op een smartphone kwam van de motorola one macro, waarmee je kunt inzoomen tot op twee centimeter afstand van je onderwerp zonder in te boeten aan beeldkwaliteit. Inmiddels vind je ook op de motorola edge.

 

cameradag  cameradag

 

De mythe van de megapixels

Ten slotte is meer megapixels niet synoniem met betere foto’s. Waarom? Omdat het aantal megapixels eigenlijk spreekt tot de resolutie van de camera – een parameter die de grootte van het beeld beïnvloedt, niet de kwaliteit. Met het aantal megapixels kun je inschatten hoeveel een afbeelding kan worden vergroot zonder de scherpte te verliezen. Maar als de foto alleen bedoeld is voor sociaal delen, dan maakt die parameter waarschijnlijk niet zoveel uit.

Wat belangrijk is, is de grootte van de pixels – de kleine puntjes waaruit een digitale afbeelding bestaat. “We kunnen ze combineren om grotere pixels met een grotere gevoeligheid voor licht te creëren”, zegt Matthew Biggerstaff, technisch directeur, Camera Design bij Motorola. “Door Quad Pixel-technologie te gebruiken, kunnen we foto’s van hoge kwaliteit maken, zelfs in omgevingen met weinig licht”, laat hij weten.

Tegenwoordig is het camerasysteem een ​​kenmerk waarmee merken zich echt kunnen onderscheiden van concurrenten en tegemoet kunnen komen aan verschillende soorten consumenten. Ga voor meer informatie over Motorola’s smartphones en welke camera geschikt voor jou is naar motorola.com.

 

Volg ons