dinsdag, 22 december 2020

5 tips voor geslaagde food fotografie

food fotografie

Ho Ho Hoi; ik ben Vanessa van Culinessa.com. Normaal deel ik allerlei lekkere recepten, maar jullie krijgen vandaag food fotografie tips van mij om tijdens de feestdagen je mooie kerstgerechten net even wat sexier op de foto te zetten. Zeg nou zelf, wat is er leuker dan het fotograferen van je culinaire pronkstukjes, vooral als je er extra je best voor hebt gedaan, toch?! Je mobiel heb je toch bij je 😉.  Dus ik deel vandaag 5 tips om je op weg te helpen met het fotograferen van je gerechten met je mobiel. Wat ik om te beginnen al heel handig aan de Motorola smartphone vind, is de speciale food instelling die automatisch “eten” herkent en de camera daarop instelt. Dat is iets met Kunstmatige Intelligentie of zo.

Ter voorbereiding al een eerste kleine maar belangrijke tip: veeg de lens van je mobiele telefoon even schoon voor je gaat fotograferen. De nummer 1 fout die gemaakt wordt, is simpelweg een lens die vol vette vegen zit. Kan natuurlijk gebeuren als je hem ook gebruikt om je recepten te checken tijdens het koken.

 

Tip 1 – (dag)licht

Het allermooiste is om je eten te fotograferen met daglicht. En als er maar weinig licht is, ga dan toch op zoek naar dat ene plekje waar je voldoende lichtinval treft. Je foto wordt er echt een stuk mooier van. Aan een sfeervolle kersttafel is het uiteraard lastig en dan kan je met een Motorola telefoon ook Night Vision gebruiken. Daarmee wordt het resultaat niet te donker. Overbodig om te zeggen dat flitsen niet zo’n heel goed idee is. Je wilt immers dat gezellige sfeertje aan tafel behouden.

 

Tip 2 – Ondergrond

Fotografeer je eten, het gerecht of je bordje op een rustige ondergrond zoals bijvoorbeeld een linnen tafelkleed of een houten tafel. Dan krijgt het eten echt de kans om te shinen. Extra tip; een marmeren ondergrond geeft het gelijk een hele sjieke uitstraling.

 

Tip 3 Compositie

Kies voor één hoofdonderwerp waarop je je focust en zorg ervoor dat er niet al te veel storende objecten te zien zijn. Less is more. Voor de smakelijkste food foto’s zijn er drie opties die je kunt gebruiken:

Recht van voren fotograferen.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld taartjes op een plateau, burgers, een heerlijke sandwich, een stapel pannenkoeken, koekjes of je favoriete brownies.

45 graden
Hier is het dus net alsof je aan tafel zit. 😉 Een heerlijk bordje met je favoriete gerechten. Deze hoek is heel fijn voor pasta’s, gerechten in een dieper bord of kommetje zoals een soep of een lekkere dip.

Van bovenaf oftewel de bekende flatlay
Als je bijvoorbeeld mooi de tafel hebt gedekt en je hebt allerlei gerechtjes op tafel, denk bijvoorbeeld aan een ontbijttafel met croissantjes, gerookte zalm, eiersalade, broodjes, kerstbrood, je favoriete borrelplank en nog meer lekkers. Die kan je dan heel goed van bovenaf fotograferen maar zeker ook een lekkere pizza, een salade of meerdere bordjes met hetzelfde eten.

Daarnaast is de “rule of thirds” of de “regel van derden” een interessante tool. Elke foto kan je delen in 9 vlakken en kort door de bocht is het het spannendste om een foto te maken waarin je onderwerp ligt op de snijranden van zo’n vak. Gelukkig dat we ook een raster kunnen instellen bij het fotograferen. Dit kun je activeren bij instellingen op je Motorola-toestel. Probeer het eens.

 

Tip 4 een menselijk element 

Je food fotografie wordt een stuk speelser als je er een menselijk element in verwerkt. Denk hierbij aan een hand in beeld, het vasthouden van een ijscoupe of iemand die een bord serveert.

 

Tip 5 een oneven aantal

Ga je fotograferen, dan is het goed om te weten dat oneven aantallen het fijnste werken in je foto: 1, 3 of 5 koekjes bijvoorbeeld. En ga zo maar door.

 

 

food fotografie food fotografie food fotografie

 

Wanneer je klaar bent met food fotografie, dan raad ik je aan om je foto’s te bewerken. Dat kan met je Motorola toestel waardoor je ze direct op Instagram kunt zetten. Of gebruik daarvoor handige apps zoals Lightroom, Afterlight of Snapseed.

Heb je nog last minute kookinspiratie voor de feestdagen nodig? Kijk vooral even op mijn site mocht je nog een kerst recept willen maken.

Fijne feestdagen!

 

Andere fotografie onderwerpen vind je hieronder:

Volg ons